Uw oldtimer uit de winterstalling

Bij de eerste lentezon kriebelt het al om een ritje te maken met uw oldtimer, of niet soms? Tijd om uw oldtimer van stal te halen en op te poetsen voor een mooi seizoen. Denkt u daarbij wel aan het onderhoud dat nodig is na een langere tijd stilstaan?

Wij pretenderen niet meer te weten dan u over hoe u met uw bijzondere bezit omgaat, dus verwacht van ons geen tips over de juiste poetsdoeken en wax, maar we hebben wel wat verzekering gerelateerde tips voor u op een rij gezet.

Motorrijtuigbelasting omlaag?

Verjaart uw oldtimer? U krijgt een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting als uw klassieker meer dan 40 jaar geleden in gebruik is genomen (zie datum 1e toelating op het kentekenbewijs). Met een auto tussen de 26 en 40 jaar oud heeft u recht op het ‘kwarttarief’ van de motorrijtuigenbelasting, mits de auto op benzine rijdt. Rijdt uw ‘jongere oldtimer’ op gas of diesel? Dan betaalt u het volledige tarief voor motorrijtuigenbelasting.

Onderhoud van uw oldtimer

Oldtimerverzekeringen eisen nog al eens dat u de auto altijd stalt in een overdekte ruimte, die op slot kan. Met name ’s winters als de auto voor langere tijd stilstaat is dit belangrijk. Los van het behoud van uw mooie bezit, is dit dus ook voor de verzekering belangrijk.

Goed onderhoud is verplicht voor al uw bezittingen, bij elke verzekering. In de algemene voorwaarden staat namelijk altijd de dooddoener dat’ u zuinig op uw spullen moet zijn’ en er ‘zelf zorg voor moet dragen deze in goede staat te houden’, zodat de waarde ook behouden blijft en de kans op schade vermindert. Teneinde uw goed gedrag te bewijzen, is het goed om een archief bij te houden van uw onderhoudsbeurten, reparaties, restauraties, aangekochte onderdelen etcetera. Correct gedateerde foto’s kunnen hier ook deel van uitmaken.

Oldtimer verzekering

Het A t/m Z Pakket Privé bevat een oldtimerverzekering met uitstekende dekking en voorwaarden. Als u al polissen in dit pakket heeft, dan is het bijsluiten van uw oldtimer binnen dit pakket waarschijnlijk zeer voordelig voor u! Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

U mag uw auto als oldtimer verzekeren wanneer deze ouder is dan 25 jaar en behoort tot een merkenclub. Sommige verzekeraars merken een auto al ‘jonger’ aan als oldtimer, als deze aan andere kwalificaties voldoet. Daarnaast is de auto een verzamelobject met een waarde nabij of boven de nieuwwaarde van de auto en u gebruikt de auto alleen recreatief of hobbymatig.

Net als bij de reguliere autoverzekering kunt u kiezen tussen WA, WA beperkt casco en WA volledig casco (allrisk) dekking. Aangezien we het hier zeer waarschijnlijk niet alleen over een  financieel-waardevol, maar ook emotioneel-waardevol bezit hebben, ligt het voor de hand dat u zich ook verzekerd tegen brand en diefstalschade aan uw oldtimer (beperkt casco) of zelfs alle onheil van buiten (allrisk).

Is onze motorverzekering voor u de voordeligste? Dat berekent u eenvoudig zelf online:

Premie berekenen oldtimerverzekering

Op de premie die u hier berekent, krijgt u extra korting als u meerdere verzekeringen binnen het A  t/m Z Pakket Privé heeft of sluit.

Elke 3 jaar taxatie

Uw auto moet getaxeerd zijn volgende de FEHAC-eisen. Deze taxatie is maximaal 3 jaar geldig, controleer dus elk jaar even of u al aan vernieuwing toe bent. Bij het aanvragen van een nieuwe oldtimer verzekering mag de taxatie maximaal 6 maanden oud zijn.

Is uw oldtimer sinds het afsluiten flink in waarde gestegen of gedaald? Laat dan ook uw taxatie opnieuw uitvoeren. De verzekering werkt namelijk op basis van de taxatiewaarde / vervangingswaarde. Een schommeling in waarde, is dus mogelijk ook een schommeling in uw verzekeringspremie.

Rechtsbijstand verkeer

Heeft u een verzekering voor rechtsbijstand met verkeersdekking? Deze verzekering geeft u juridische hulp bij een aanrijding en conflicten over aan- en verkoop van uw voertuig. Als u een losse verzekering heeft (dus niet de dekking die u bij productverzekering bijsluit) dan is deze geldig voor alle (verkeers)situaties en voertuigen: voet, fiets, auto, boot en caravan. Voor het gehele gezin en in heel Europa.

Met deze verzekering hoeft u bij een schade zelf geen discussie te voeren over wiens schuld het is, dat laat u over aan experts. Dat is met name bij geschillen met bekenden, of in het buitenland met andere toeristen, erg prettig!

Lees hier alles over de rechtsbijstandverzekering verkeer.

Passagiers verzekeren

Geeft u regelmatig andere mensen een ritje in uw mooie oldtimer, of toert u meestal met passagiers samen? Vergeet dan niet om deze mee te verzekeren via een inzittenden dekking bij uw verzekering!

Schade

U mag schades niet (laten) repareren totdat een expert ernaar gekeken heeft of de schadebehandelaar van de verzekering dit aangeeft, anders loopt u een vergoeding van de verzekering waarschijnlijk mis. Let ook op beperkingen voor waar/wie schade mag repareren volgens de verzekering.

Het verzekeren op taxatiewaarde betekent dat u bij een opgelopen total-loss schade de waarde krijgt uitgekeerd van een auto die qua staat, kwaliteit en ouderdom gelijkwaardig is. Zorg dat u daarom altijd weet -en kunt bewijzen- wat de waarde van uw oldtimer is.

Belangrijk is ook: als de schade aan uw oldtimer meer kost om te repareren dan de taxatiewaarde, dan wordt uw auto ‘economisch total loss’ verklaard.  Veel oldtimer-rijders zal dit aan het hart gaan; in uw auto zit meer liefde en waarde dan de som van de onderdelen! Laat u in dat geval goed informeren over de mogelijkheden om de schade te laten uitkeren en het ‘wrak’ te houden (terug te kopen). Dit is lang niet bij alle verzekeringen mogelijk, dus informeer hier goed naar!

Dit document is afkomstig van www.lancyr.nl

 

..